• Magyar
  • English

Bárányok nevelése

Kizárólag a Kelemér Széki puszta tanyán tartott bárányokat nevezhetjük Keleméri Báránynak. A bárányt anyjával együtt tartjuk a választási súly eléréséig, leválasztást követően pedig, 20-22 kg súlytól óvodába kerülnek és egyedülálló takarmányon, bárány müzlin és BIO szénán nevelkednek a vágási súly eléréséig, ami 30-32 kg. A bárányok ilyen tartás technológiáját, a világon egyedül mi végezzük.

Származási hely: Magyarország Borsod- Abaúj- Zemplén megye Kelemér település
Integrált partnertől származó bárány esetén a születési helyszín: Magyarország- Borsod- Abaúj- Zemplén megye.

Fajta: Ile de France, Suffolk juhok, esetleg ezek keveréke F1, F2

Hús minősége, megjelenése: Keleméri legelőink Európában egyedülállóan, közel 94 fajból állnak, melyek közül többek gyógynövénynek minősülnek és csak itt, Kelemér Széki Pusztán találhatóak. Ezen gyógynövény fajok is biztosítják állataink különleges húsminőségét és jó egészségi állapotát. A végeredmény tiszta, fűszeres-bárányos illat, kifejező, de elegáns hús íz. A hús színe rózsaszínű, melyet megőriz az étel elkészítést követően is. A takarmányozás következményeként magas a telítetlen olajsav tartalom, a hús- zsír arány átlagosan 70-30%. A húson belüli faggyúsodás, faggyú íz nem fordul elő! Más bárányokhoz képest a hús színe, világosabb rózsaszín.

Hús állaga: a frissen vágott és hűtött hús pirosas, rózsaszínű, fehér hártyával borított. A hús és csont arány, az állatra jellemzően, testrészenként változik. A hús állaga elkészítést követően kellemesen omlós, „krémesnek” mondható.

 

Termékek

«123»