• Magyar
  • English

Baromfi nevelése - szünetel

Fajta: Főként őshonos, és gödöllői magyar tenyésztésű csirkéket, és kakasokat tartunk, melyeket előnevelten vásárolunk. Ezeket az állatok, nem a csirkemelle miatt tartjuk. A hagyományos baromfi arányos testfelépítésű, így ezeknek az állatoknak a mell és test aránya is ennek megfelelően néz ki.

Az állatok, szabad tartásban az udvaron kapirgálva, de folyamatosan a szemes takarmány biztosított a számunkra, táplálkoznak. A tenyésztés, és hizlalás során számunkra, nem a gyors felnevelés elérése a cél. A vágásra szánt állatok, nem néhány hét alatt híznak fel, hanem több hónap alatt. Ez több mint 40 nap.

Takarmányozás: A nevelés során kukoricát, árpát, búzát biztosítunk részükre. A szabadtartás miatt, „tücsköt, bogarat” esznek!

Hús minősége, megjelenése: a csirke hús- rántani való, és jérce, valamint tyúk és kakas kategóriákat tartunk.

A csirke bőre, világos sárga, húsa világos rózsaszínű, zsír nem jelenik meg az állaton. Súly egészben: 1,2-2,0 kg között. Tartása: több mint 40 napos de nem több mint 8-10 hetes.

Jérce: az idősebb nőivarú csirke, ami már nem jó rántani, de nem kakas, és nem tyúk. A bőre sárga, hús színe közép rózsaszín. Lába izmolt, zsír megjelenik a bőre alatt, főként a kloáka környékén. Súly: 2,0 fölött. Tartása: 8-10 hetes kort meghaladó, de nem éri el a 20-22 hetes kort.

Tyúk: az idősebb nőivarú egyedek, amelyek legalább 20-22 hétnél idősebb állatok, amelyek tojnak. Súly: 2,5 kg fölötti bőre narancsos sárga, hús színe sötét rózsaszín, lába izmolt, bőre alatt zsírt tartalmaz.

Kakas: hímivarú egyedek, amelyek legalább 20-22 hétnél idősebb állatok. Súlya 2,5 kg feletti, bőre vékony, hús színe szürkés rózsaszín, zsírt csak a kloáka helyén tartalmaz.